Úvodná stránka arrow Všetko o montáži LPG arrow Ako prihlásiť LPG zariadenie arrow Ako prihlásiť LPG zariadenie
Ako prihlásiť LPG zariadenie Print E-mail
Thursday, 03 January 2008

Vzhľadom na pomerne časté otázky tohto typu aj v diskusii som sa rozhodol napísať jednu obšírnejšiu odpoveď, na ktorú budem potom len odkazovať.

Takže otázka je: Mám auto značky XY, ktoré chcem dať prestavať na LPG pohon. Je možné takéto zariadenie potom zapísať do OEV?

Odpoveď:

V zásade môžu nastať 3 alternatívy.

1. Pre auto XY má niektorý dovozca LPG zariadení na Slovensko hromadnú homologizáciu podľa národného schválenia. Jedná sa o ideálny prípad - stačí si dať auto prestavať v niektorej dielni na to oprávnenej. Tam vystavia aj všetky potrebné "papiere", s ktorými potom majiteľ ide na príslušný ObÚ a následne na Políciu. Tam mu vystavia OEV so zapísaným LPG pohonom. Platia sa kolkové známky, cena je 200,- Sk (presnú cenu si radšej overte priamo na úrade). Príklady áut - Felicia, Fabia, Daewoo, Lada - väčšina tých, ktoré sú schválené už dávnejšie. Presný zoznam typov nájdete na stránke www.igas.sk.

2. Pre auto XY existuje schválenie podľa európskeho predpisu EHK R115 (retrofitné systémy) a pre dané zariadenie je na Slovensku dovozca. Jedná sa o relatívnu novinku. Postup majiteľa je podobný ako v predchádzajúcom prípade. Touto cestou pravdepodobne pôjde väčšina schvaľovaní u nás. Nevýhodou je to, že takúto homologizáciu musí vykonať priamo výrobca LPG zariadenia pre každý konkrétny typ auta. Je to dosť nákladná a prácna záležitosť, preto momentálne existuje iba veľmi málo výrobcov zariadení, ktorí už majú takéto schválenia. Samozrejme, že sa cena schvaľovania musí premietnuť aj do vyššej ceny zariadenia oproti bežným značkám. Ďalšou nevýhodou je to, že takéto schvaľovanie je možné iba pre autá s motormi EURO3 a EURO4 - tzn. nové vozidlá. Pre staršie autá to nie je možné. Momentálne (začiatok roku 2008) je na Slovensku takto možné prestavať väčšinu nových vozidiel Audi, Citroen, Dacia, Ford, Hyundai, Kia, Mazda, Nissan, Peugeot, Renault, Seat, Škoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen. Pozn. - chcem upozorniť, že momentálne nie je technicky možné prestavať motory FSI (priamy vstrek benzínu) na LPG

3. Pre auto XY neexistuje ani národné ani európske schválenie. Jediný spôsob, ako prihlásiť LPG pohon u týchto áut, je formou individuálnej prestavby. Postup je nasledovný:

Majiteľ vozidla požiada ObÚ o povolenie na prestavbu. Tento mu po splnení podmienok stanovených zákonom takéto povolenie vydá. S povolením od úradu majiteľ navštívi montážnu dielňu a dá si vozidlo prestavať. POZOR - do vozidla si musí dať namontovať systém, ktorý je už u nás schválený, v opačnom prípade by musel schvaľovať aj systém, nielen prestavbu. S prestavaným vozidlom majiteľ navštívi niektorú skúšobňu u nás - SlovDekra Bratislava, ZVTest Žilina, kde skontrolujú zástavbu. Taktiež musí absolvovať aj emisné testy - podľa zákona stačia tzv. statické emisie, ktoré môže absolvovať na ktorejkoľvek stanici emisnej kontroly u nás, ktorá môže kontrolovať emisie áut s LPG pohonom. S protokolom zo skúšobne majiteľ ide opäť na ObÚ, kde požiada o zápis LPG pohonu do OEV.

Cenová náročnost takýchto skúšok:

protokol zo skúšobne - cca 5000,- Sk

protokol EK -               cca 1000,- Sk

kolky                          cca 2000,- Sk

celkovo:                    cca + 8000,- Sk k cene za montáž a materiál

Počet zobrazení: 50512

Komentáre (3)
1. 08-01-2008 12:16

Drziak na rezervu
Obvodnu urad dopravy mi schvalil prestavbu na LPG na Daewoo Nexia a poslali ma este zapolicajtami. Do TP mi napisali:
"Vozidlo po prestavbe musi stale splnit podmienky vyhlasky cislo 578 ... A to predovsetkym paragra 1 ods. 1 pism e) vyhlasky 578, kde ma byt namontovany novy pevny drziak nahradneho kolesa". Ten mi nenamontovali. Prejdem cez STK? Kolko to moze stat?

2. 25-03-2008 18:19

súhlas výrobcu
Je mozne prakticky ziskat súhlas vyrobcu, respektive autorizovaneho zastupcu znacky auta v mojom pripade Volvo o prestavbu na LPG?
Zmenilo sa nieco v legaslative k lepsiemu? Chysta sa nejaka liberalizacia? Dakujem za akekolvek informacie

3. 30-03-2008 00:16

súhlas výrobcu
Moja skusenost s okresnym uradom odbor dopravy (OUOD) v BA. Chcem si dat invid. prestavbu LPG na renault espace, tak som sa isiel informovat na OUOD. Uradnicek mi popisal problematiku v teorii presne ako pises v clanku, v podstate citoval zakon ale az na par malickosti ktore asi nik necaka a to uz velakrat spominane schvalenie od vyrobcu (nie dovozcu), kopec nezmyselnych postupov a podmienok, ale v podstate vsetko uskutocnitelne. Iba jedna vec ktora momentalne robi cely zakon o invid. prestavbe na LPG neexistujucim je ze chyba vykonavaci predpis (VP) k tomuto zakonu, cim sa stava zakon... . To znamena ze zakon sice je a riesi celu problematiku, podmienky invid. prihlasenia LPG, ale bez VP je to len kopa nepodstatnych pismenok po kope. Takze verdikt uradnicka bol ze sice zakon je, ale OU schvalenie nemoze vydat, lebo nema VP, ktory samozrejme nevie kedy bude.
Tato skusenost nieje starsia ako 14dni a informacie v tomto komentari su informacie ktore mi poskytol pracovnik OUOD.
Andrej

Andrej Chromik

Iba registrovaní užívatelia môžu písať komentáre.
Prosím, prihláste sa alebo zaregistrujte.